REGULAMIN STOŁÓWKI
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
W SZKOLE PODSTAWOWEJ
IM. KAZIMIERZA GÓRSKIEGOW DOBRCZU
§ 1
POSTANOWIENIA OGÓLNE
- W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, w szczególności wspierania prawidłowego rozwoju uczniów, szkoła prowadzi stołówkę.
- Po drugiej godzinie lekcyjnej uczniowie(według wykazu wychowawców)otrzymują herbatę.
- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla uczniów i pracowników szkoły.
- Posiłki wydawane są w czasie trwania rocznych zajęć dydaktycznych w godzinach 11.00-13.45.
- Postanowienia niniejszego regulaminu, ogłoszenia dotyczące stołówki szkolnej, w tym wysokość miesięcznych opłat za posiłki, zamieszczone są na stronie internetowej szkoły a na tablicach informacyjnych przy stołówce i świetlicy szkolnej dodatkowo zamieszczane są jadłospisy na każdy tydzień.
§ 2
UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI
Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
- uczniowie szkoły, wnoszący opłaty indywidualne;
- uczniowie szkoły, których dożywianie dofinansowuje Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej;
- pracownicy zatrudnieni w szkole, którzy opłacili posiłek.
§ 3
USTALANIE WYSOKOŚCI OPŁAT ZA POSIŁKI
- Wysokość opłaty za posiłki dla uczniów w stołówkach szkolnych określa dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę.
- Opłatę za korzystanie przez ucznia z posiłku w stołówce szkolnej ustala się w wysokości kosztów produktów wykorzystanych do przygotowania posiłków.
- Pracownicy szkoły korzystający z posiłków stołówce szkolnej pokrywają pełny koszt posiłku w wysokości surowców zużytych do przygotowania posiłków powiększony o koszt przygotowania posiłku(koszt wynagrodzeń i pochodnych pracowników zatrudnionych w stołówce szkolnej, koszt mediów).
- Wysokość opłaty za posiłek w stołówce szkolnej dla pracowników ustala dyrektor na podstawie sporządzonej kalkulacji uwzględniającej koszty, o których mowa w ust.4, dokonywanej przed rozpoczęciem każdego roku szkolnego.
- Wsytuacjach wzrostu kosztów produktów lub z innych uzasadnionych przyczyn, w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po wcześniejszym poinformowaniu korzystających ze stołówki.
§4
WNOSZENIE OPŁAT ZA POSIŁKI
- Opłaty za wyżywienie na dany miesiąc należy dokonywać od 5 do 15 każdego miesiąca.
- Możliwość dokonywania opłat za obiady w formie elektronicznej lub w banku na rachunek bankowy szkoły: 91 8142 0007 0521 5294 2000 0001. Jeżeli wyżej wymienione dni są wolne od zajęć lekcyjnych, wpłat należy dokonywać odpowiednio wcześniej.
§5
ZWROTY ZA NIEWYKORZYSTANE OBIADY I REZYGNACJA
- Odliczeń za czasową(powyżej trzech dni) nieobecność ucznia w szkole dokonuje się w następnym miesiącu.
- Zwrotu opłat za niewykorzystane posiłki w danym miesiącu dokonuje się w formie odpisania należności w następnym miesiącu.
- Warunkiem uwzględnienia odliczeń jest zgłoszenie nieobecności ucznia – (odwołanie obiadów na określony czas)-u intendenta szkoły osobiście lub pod numer telefonu sekretariatu szkoły- 53 381 89 26.
- W przypadku planowanej nieobecności w szkole np. wycieczka, należy zgłosić ten fakt u intendenta co najmniej na dwa dni wcześniej.
- W celu pomniejszania wpłaty dokonanej w formie elektronicznej (odliczenia zgłoszeń nieobecności na obiadach) koniecznym jest uzgodnienie z intendentem ilości odliczanych dni oraz wpisanie w tytule przelewu:
Przykład bez odliczeń:
W tytule piszemy: obiady Jan Kowalski nr 50 za X kwota 60 zł
- W razie rezygnacji z obiadów należy poinformować intendenta w terminie do 25 dnia miesiąca poprzedzającego rezygnację np.: o rezygnacji z dniem 1 listopada informujemy do dnia 25 października.
§6
ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
- Po spożyciu obiadu brudne naczynia i sztućce należy odnieść w wyznaczone miejsce.
- Z posiłków można korzystać wyłącznie w stołówce. Szkoła nie prowadzi sprzedaży na wynos.
- Podczas wydawania obiadów zabrania się pobytu w pomieszczeniach stołówki osobom nie spożywającym posiłków, w tym również rodzicom uczniów.
- Za szkody spowodowane w stołówce odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzice.
- Uczniowie korzystający ze stołówki zobowiązania są do pozostawienia okryć wierzchnich, obuwia oraz plecaków poza stołówką.
- Nad bezpieczeństwem uczniów korzystających ze stołówki czuwają dyżurujący nauczyciele i pracownik obsługi.
§7
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
- We wszystkich sprawach związanych z organizacja pracy stołówki decyduje dyrektor SzkołyPodstawowej w Dobrczu.
- Wszelkich zmian w niniejszym regulaminie dokonuje dyrektor w postaci pisemnego aneksu.